Winkelcentrum Zuidplein Rotterdam officieel (her)opend

Na een grootscheepse verbouwing naar ontwerp van TconcepT,is op woensdag 25 januari 2023 door burgemeester Aboutaleb van Rotterdam het Winkelcentrum Zuidplein officieel (her)opend.

Winkelcentrum Zuidplein behoort met ruim 60.000m2, circa 160 winkels en 11,5 miljoen bezoekers per jaar tot een van de grootste overdekte winkelcentra van Nederland. Tijdens de renovatie is de oriëntatie en de circulatie verbeterd, zijn de winkelpuien en plafonds vernieuwd en verhoogd en is het (dag)licht versterkt. Het winkelcentrum Zuidplein heeft een frisse en moderne uitstraling gekregen met enkele indrukwekkende winkelpuien.

Verbetering van oriëntatie en circulatie
Om de oriëntatie en circulatie van de bezoekers te verbeteren is het aantal opgangen vanuit de parkeergarage verminderd. Trappen die de doorgang in passages of naar winkels blokkeerden zijn verwijderd, de opgangen die overblijven zijn gesitueerd op pleinen waardoor de bezoeker direct overzicht en herkenning heeft. Deze hoofdopgangen zijn versterkt door onder andere nieuwe liften en toevoeging van roltrappen. Om de herkenbaarheid van de verschillende pleinen en opgangen te versterken zijn opvallende elementen toegevoegd zoals spiegelende lichtboxen en lichtgevende kolommen. Doordat overbodige galerijen en loopbruggen op de verdieping zijn gesloopt ontstaan nieuwe zichtlijnen, winkels zijn van afstand zichtbaar geworden. Dit geeft ook ruimtelijkheid en meer licht in de passages.

Licht
om meer daglicht in het interieur te krijgen zijn roosters onder de bestaande daklichten verwijderd, het daglicht komt ongefilterd binnen, wat een frisse uitstraling oplevert. De wanden naast de daklichten zijn voorzien van lichtarmaturen die na zonsondergang mooi strijklicht geven. Het lichtplan, naar ontwerp van Har Hollands, zorgt voor meer licht en een frisse uitstraling.

Winkels laten spreken (wit canvas)
De passages hebben een rustige uitstraling gekregen, een wit canvas, waardoor de winkels optimale exposure krijgen zonder elkaar te overschreeuwen. Dit wordt bereikt door de winkelpuien in rechte lijnen te zetten, en te ontdoen van hoeken en nissen. Ook het opruimen van overbodige inrichtingselementen en vernieuwde plafond dragen hieraan bij. Door de winkels dubbelhoge puien te geven krijgen ze een royalere uitstraling.

Winkelpuien
De bestaande en nieuwe winkelpuien zijn voorzien van shopdividers, zij vormen een uniform kader waarbinnen de winkels zich kunnen presenteren. Een aantal winkelpuien zijn naar ontwerp van TconcepT vervangen, zoals onder andere de voormalige Hema locatie aan het Centraal Plein (in opdracht van de Kroonenberg Groep). De winkelpui is translucent en kan naar gelang de jaargetijden en feestdagen van kleur veranderen. Hierdoor ontstaat een dynamisch, verrassend beeld. De vorm van de lichtgevende elementen refereert naar de oorspronkelijke gevels van Zuidplein en vormt het nieuwe ankerpunt tussen de oost-west en noord-zuid verbinding in het Hart van Zuid. Deze gevel is samen met de gevel van Zara de beelddrager van het vernieuwde plein geworden.