TconcepT ontwerp transformatie van voormalige V&D in Dordrecht

Het voormalige pand van de V&D in het centrum van Dordrecht krijgt een nieuwe invulling, het plan van TconcepT en Re.shape is deze week gepresenteerd. De leegstand van het pand is voor vele inwoners al jaren een doorn in het oog. De bovenste winkellagen zullen worden getransformeerd naar woningen, de plint zal ‘actief’ blijven en worden ingevuld met winkels, restaurants, de nieuwe publieke fietsenstalling en de entrees van de bovenliggende appartementen. Door de toevoeging van wonen op bovenliggende verdiepingen ontstaat meer levendigheid in de stad na sluitingstijd van de winkels.

De volumes van de bebouwing worden ingepast in de schaal van de binnenstad, dit in tegenstelling tot het huidige grote bouwblok van V&D. In het midden van het blok wordt een binnentuin gecreëerd dat, net als de vele hofjes in de oude binnenstad, een groene oase is voor de nieuwe bewoners van de appartementen. De binnentuin is direct bereikbaar vanuit de appartementenblokken en zal ook bereikbaar zijn via een nieuwe poort aan de Kolfstraat.

De panden aan het Scheffersplein maken onderdeel uit van het beschermd stadsgezicht en zijn deels monumenten, deze gevels worden grondig gerenoveerd. De panden worden opnieuw ingericht met in de plint restaurants en op de verdiepingen kantoren en woningen. De kantoren bieden uitzicht op zowel het levendige Scheffersplein als de serene binnentuin.

De totale ontwikkeling met circa 105 appartementen versterkt de woon- en kantoorfunctie (1.750 m2.) in de binnenstad, terwijl de retail en horeca (totaal 2.300 m2.) nieuw leven wordt ingeblazen.

Voor het krantenartikel klik hier: https://www.ad.nl/dordrecht/vend-pand-grotendeels-gesloopt-voor-woningen-horeca-winkels-en-kantoren~a489d280/

Lees hier meer het project.